Obračun Davka na dodano vrednost

Večna dilema za podjetnike začetnike, biti davčni zavezanec ali ne?
Vsaka stvar ima svoje prednosti in slabosti. V vsakem primeru pa vam to lahko opravi Računovodski Servis s katerim sodelujete.

V primeru, da podjetje posluje z manj kot 25.000€ prihodkov na leto se lahko poslužuje stautsa podjetja brez Davka na dodano vrednost. Seveda Davek na dobiček še vedno ostane.
Največja prednost podjetij, ki niso davčni zavezanici je v večjem zaslužku na storitev oz. bolj konkurenčni cenovni ponudbi. To zavisi od strategije podjetja in panoge v kateri je. S tem, ko smo opravičeni Davka na dodano vrednost imamo prednost pred večjimi podjetji, saj se večina podjetnikov začetnikov rajši odloči za strategijo prodora na trg po nižji ceni (ravno za razliko 20% DDV-ja).

Vsekakor je to odlična poteza države, da spodbuja manjša podjetja a to je le dobro v kolikor podjetje opravlja primarno dejavnost in ne nabavlja večjih količin zunanjih izdelkov. Težave se pojavijo takrat, kadar podjetnik za realizacijo svojega dela potrebuje veliko drugih izdelkov, ki jih kupi po ceni z Davkom na dodano vrednost.
V primeru, da je podjetje davčni zavezanec, dobi davek povrnjen nazaj v kolikor ni pa mora plačati Davek na dodano vrednost.

Pred odprtjem podjetja se je vedno dobro posvetovati z Računovodskim Servisom, ki bo za vas opravljal računovodske storitve, da vam lahko predlaga najboljši način poslovanja za vas.