Davek na Nepremičnine

Koliko nas bo Davek na Nepremičnine udaril po žepu še ne vemo točno, je pa že dlje časa znano, da imajo na Ministrstvu za finance pripravljen predlog zakona o davku na nepremičnine.
V veljajo naj bi Davek na Nepremičnine stopil z letom 2011.

Ideja predloga pa je poenotenje sitema obdavčitve in velikost obdavčitve, tako bi se s tem uredila posamezna področna nepremičninskega trga. Pri tem gre za kompleksni sistem, ki naj bi urejal sedaj za nekatere nepravično obdavčitev. Predvideva se davčna osnova v višini 80% tržne vrednosti nepremičnine.
Predvideva se tudi oprostitev Davka na Nepremičnine s statusom kulturnega ali naravnega spomenika ter vse nepremičnine, ki služijo za namen opravljanja verske dejavnosti oz. delujejo v humanitarne ali dobrodelne namene.

Vsi lastniki, ki bodo menili, da njihov Davek na Nepremičnine ni pravilen po njihovem mnenju pa se bodo lahko v osmih dneh pritožili preko spletne aplikacije oz. kar na izpostavi Geodetske uprave.

Roko na srce pa si nobeden od nas v teh trenutkih ne želi novih Davkov, torej ali gre verjeti državi, da bo za večino takšna obdavčitev bolj korista ali ne. V obdobju kapitalizma bi za dobrobit družbe bil potreben sistem, ki bi revnim dajal, bogatim pa jemal. Seveda ne tako, da bi ljudje začeli izkoriščati status reveža v svoj prid. Potrebno bi bilo vzpostaviti sistem Davkov, ki bi zadoščeval, da se državljani lahko normalno preživljajo, hkrati pa bi spodbujal uspešna podjetja.

Jeseni je bilo obljubljeno, da bo Davek na Nepremičnine stopil v državni zbor. Pustimo se preseniti, kaj nam bodo naši politiki pripravili za Nepremičninski trg.