Obdavčitev Pravnih Oseb

Vsaka država s svojo zakonodajo, s svojo davčno ureditvijo  in upravljanjem določi, kako bo pobirala davke od pravnih oseb. Zavezanec za davek od dobička je pravna oseba, ki dosega dobiček z opravljanjem dejavnosti. Pri tem je pomembno, da zakonodajalec ustvari tako davčno ozračje, da bo imel davkoplačevalec, ki polni državno blagajno z davki in prispevki od države tudi kakšno korist. Le te se kažejo v obliki pokojnin, storitev na področju izobraževanja, gospodarskih pomoči in drugo. Plačevanje davka od dobička ni samo podlaga za zagotavljanje virov za javno porabo, ampak se sredstva čedalje bolj usmerjajo v gospodarski razvoj.
Pri izkazovanju davčne osnove je povsod zelo pomembno kakšne računovodske predpise in standarde posamezna država uporablja, kako so vrednotene posamezne postavke v bilanci stanja in izkazu uspeha,  saj je od tega v veliki meri odvisno izkazovanje prihodkov in odhodkov.
Zaradi vseh teh predpisov se skoraj pri vseh državah pojavlja razlika med računovodskimi ugotovljenimi odhodki  in tistimi odhodki, ki so davčno priznani.
Mnogo držav je prav v zadnjih letih izvajalo davčne reforme s katerimi so želeli doseči prilagodljivo in trajno davčno ureditev, ki bi pritegnila javnost in davkoplačevalce. Marsikatera država želi z ugodno davčno politiko pritegniti tuje pravne investitorje in s tem tudi bodoče davkoplačevalce.
Velik vpliv na davčno politiko imajo tudi pristojnosti organov državne uprave. Pristojnost organa pomeni pravico in dolžnost organa, da na določenem območju z določenega upravnega področja odločajo o upravni stvari. Prav tako so v različnih državah pristojnosti davčnega organa različno opredeljene.
V večini davčnih sistemov je uveljavljeno načelo čistih dohodkov, torej dohodkov, popravljenih za posamezne izgube. Taka opredelitev je v literaturi poznana kot objektivno neto načelo.
V nadaljevanju sledi predstavitev dohodnine in davka od dohodkov pravnih oseb v Sloveniji in tujini. Za primerjavo  s  tujimi  državami sem izbrala Nemčijo, ZDA, ki je največkrat uporabljena v mednarodnih primerjavah, Bosno in Hercegovino kot ostanek iz bivše Jugoslavije in Švico, ki jo vsi poznamo kot majhno in zelo urejeno državo.