Podlage za obdavčitev

V Sloveniji je za obdavčevanje pravnih in fizičnih oseb pristojna Davčna uprava Republike Slovenije (v nadaljevanju  DURS). Davčna uprava rešuje in preverja vse nepravilnosti v zvezi s plačevanjem davkov ter kontrolo v davčnih postopkih. Davčna uprava Republike Slovenije je organ v sestavi Ministrstva za finance. Sedež DURS-a je v Ljubljani, sestavljajo pa ga: Glavni urad, 14 davčnih uradov, ustanovljenih za posamezno območje, in Posebni davčni urad. Davčni urad ima izpostave kot dislocirane notranje organizacijske enote. Davčna uprava Republike Slovenije opravlja naloge iz dejavnosti davčne službe.
Glavni urad organizira delo davčnih uradov ter zagotavlja enotno izvajanje davčnih in drugih nalog, opravlja neposreden nadzor nad delom davčnih uradov, vzpostavlja in organizira enotno vodenje davčnega registra, določa vsebino in obliko davčnih obrazcev, organizira izvajanje davčnega nadzora, odloča v davčnem postopku na drugi stopnji, določa in izvaja programe za strokovni in tehnični napredek dejavnosti davčne uprave, izvaja programe za izpopolnjevanje in usposabljanje delavcev davčne uprave, opravlja druge naloge, določene z zakonom ali drugimi predpisi.
Davčni urad odmerja in pobira davke ter vodi o tem predpisane evidence, odloča v davčnem postopku na prvi stopnji, opravlja kontrolo in inšpekcijske preglede davčnih zavezancev, opravlja naloge v zvezi z vzdrževanjem davčnega registra, evidentira podatke o obračunanih in plačanih davkih in denarnih kazni, izvaja postopke prisilne izterjave davkov in denarnih kazni, izvršuje plačilo preveč plačanih davkov, opravlja druge naloge, določene z zakonom ali drugimi predpisi.